Produkty mleczne konsumowane są przez współczesne społeczeństwo w ogromnych ilościach. Umożliwia to niczym nieograniczony dostęp do mleka, powodowany masową hodowlą bydła mlecznego, kóz, owiec. Z pośród tych trzech wymienionych grup zwierząt najlepiej maja się hodowle bydła.

Zdrowa żywność

Zdrowa żywność

Ludzie w przekonaniu, iż dostarczają organizmowi cenne składniki pokarmowe, takie jak: wapń, białko, tłuszcze, nie zwracają w zasadzie uwagi na to ile tego nabiału spożywają. Niestety zawarta w mleku substancje w tym na przykład kazeina (ok 2, 3% – 3, 5), czyli białko biorące udział w budowie kopyt i rogów u cieląt, stanową poważne zagrożenie dla układu immunologicznego człowieka. W mleku kobiecym takiej dajmy na to kazeiny znajduje się bowiem tylko około 0, 2%. Dorosły człowiek nie jest w stanie strawić tej substancji zaaplikowanej w dużych proporcjach wraz z mlekiem krowim, ta zaś w połączeniu z enzymami trawiennymi człowieka tworzy związki odkładające się między innymi w stawach oraz w tarczycy, powodując ich znaczne uszkodzenie.

Cudowny zamiennik – czyli produkty roślinne

Na szczęście z pomocą przychodzą nam zdrowe zamienniki roślinne: mleka, serki, sery, jogurty, lody (do tej kategorii nie zaliczają się jednak sztucznie utwardzane margaryny). Produkty te przygotowane są na zasadzie połączenia wody, ze zmielonymi na miałko najbardziej odżywczymi częściami rośliny np. orzechami kokosowymi, migdałami, orzechami nerkowca, ziarnami soi.
Do utworzenia serów, kefirów oraz jogurtów roślinnych wystarczy wówczas dodać np. wody z kiszonych ogórków (najlepiej domowej roboty) bądź bakterii fermentacyjnych (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością).
Warto jednak pamiętać, że całą gamę zdrowych spożywczych produktów roślinnych, o prostym składzie, oferują nam w sklepy ze zdrową żywnością, również te internetowe.Mleka czy sery pochodzenia roślinnego różnią się nieco walorami smakowymi od tradycyjnych produktów mlecznych, nie znaczy to jednak, że są od nich gorsze. Po prostu należy się do tych smaków przyzwyczaić.

Korzyści ze spożywania produktów roślinnych

Zdrowa żywność

Zdrowa żywność

Produkty pochodzenia roślinnego mają dużo wapnia oraz innych makro i mikroelementów, łatwo przyswajanych przez ludzki organizm. Nie powodują perturbacji pokarmowych, ponieważ nie mają w swym składzie na przykład laktozy – cukru zawartego w mleku krowim, na który część społeczeństwa ma niestety alergię. Nie posiadają również ciężkostrawnych białek odzwierzęcych, wyzwalających częstokroć choroby autoimmunologiczne np.; zapalenie stawów, choroby tarczycy. Produkty roślinne wzbogacają też kuchnię o nowe smaki. O wiele intensywniej odczujemy je, po tym kiedy nasz organizm oczyści się z substancji pochodzenia zwierzęcego, zalegających w nim po lata konsumpcji. Pokarmy z mlek roślinnych są przede wszystkim wspaniałą alternatywą dla alergików a także osób starszych.

Podsumowując temat, należy rozważyć, czy nie warto czasami zmienić utartych przez pokolenia nawyków żywieniowych na korzyść odzyskania zdrowia oraz lepszego samopoczucia. W końcu jesteśmy tym co jemy.